История на сватбената фотография

сватбен фотограф софия цени
Непринудени моменти
16.12.2016
Сватбен фотограф на час
Продуктова фотография
13.02.2017

Подбрано от сватбен фотограф Николай Първанов

Началото на историята на сватбената фотография е през викторианската епоха. Никой със сигурност не може да каже коя е първата сватбена фотография, защото има вероятност тя да не е устояла на времето. Все пак, сред известните сватбени снимки за първа се приема фотографията от сватбата на кралица Виктория. Снимката е от 1840 година.

Естествено е в зората на фотографията, професионалният фотограф да заснема значителни исторически и атрактивни събития, като сватба от такъв ранг. Интересен факт е, че сред най-старите сватбени фотографии е на двойка с по-обикновено потекло – фермерът Джордж Тейлър и прислужницата Хана Пратли. Сватбената снимка е от 1856 година. Неизвестна е причината, поради която фотографът ги е заснел. Може да са били негови близки или просто експеримент или липса на други интересни събития.

Историята на сватбената фотография продължава със снимки на една от дъщерите на кралица Виктория. Вероятно богатите дами са искали да подражават на кралицата, затова с времето става традиция булката да бъде заснемана на специален, романтичен декор. В тези снимки е нямало нищо спонтанно, те са били нагласявани според визията за онова време, за да представят младоженката в благопристойна светлина. В началото са се снимали кадър само за булката и кадър с младоженците. В последствие е правен кадър и на цялата фамилия.

Сватбените снимки

Сватбените снимки са ценна информация за стилът, модата, традициите и обичайте през отминалите години. Разглеждайки сватбени фотографии по хронология, може да се проследи развитието на сватбените събития.

Специалният декор също търпи развитие. Постепенно той бива заменен с по-спонтанни сцени от залата, в която се е провеждало сватбеното тържество и дори кадри навън. Все пак традицията да се правят снимки в студио се е запазила и до днес. Десетилетия фона във фотографското студио беше семпъл – бели или сини завеси. От няколко години тенденцията отново да се използва атрактивен декор се завръща. Предпочитанията за фон на сватбените снимки са различни – романтика, ретро, интересни места по света и дори щури сцени. Неутралният фон също се предпочита, защото в последствие снимките могат да бъдат обработвани и превръщани в оригинални колажи.

Днес в желаните кадри от сватбата влизат сцени от различни етапи на сватбеното събитие – от обличането на булката, ритуала, тържеството до самия финал на сватбата.
Младоженците искат да имат за спомен както композирани снимки с тях, кумовете, шаферките, общи снимки с гостите, така и спонтанни и неподправени мигове от специалният ден.

Проследявайки историята на сватбената фотография трябва да се отбележи и още нещо – цветовете. Отначало снимките са били черно-бели. В стремежа си за колорит, някои от снимките са били оцветявани. В последствие постепенно навлиза цветната фотография и всички се радват на придобивката. А в последните години се наблюдава носталгия по черно-бялата фотография и много младоженци държат най-хубавият кадър да бъде трансформиран в черно-бяла снимка.

Сватбената фотография и развитието на технологиите

Не може да не се спомене и развитието на качеството на фотографиите. От начало снимките са били много по-неясни. С развитието на фотографската техника, качеството на сватбените снимки постепенно се е повишавало, докато днес с дигиталните технологии можем да разчитаме на невероятна резолюция, ярки цветове и живи кадри.

Сватбата е важно събитие във всяко семейство. Правейки снимки от този специален ден, оставяме красива следа в семейния албум, а кой знае може да се окаже и част от световната история на сватбената фотография.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *