История на фотографията

Професионални детски снимки
24.06.2016
сватбен фотограф софия цени
Непринудени моменти
16.12.2016
фотограф цени

Адаптирано от ентусиазъм от сватбен фотограф Николай Първанов

Дългата история на фотографията има корени хиляди години назад. Няма как да се определи точния момент на възникване на фотографията, защото както при всяко нещо, появата му е редица от предхождащи събития, които полагат основата то да се осъществи.

Едно от тези събития се е случило още триста години преди новата ера. Аристотел наблюдавал през тесен отвор образа на слънцето и описал явлението. Стотици години по-късно, арабският физик Абу Али Алхазен прави прототипа на камера обскура.

От къде произлиза името на това изкуство? Понятието фотография има гръцки произход гръцките – фос (светлина) и графис (писец) и означава „рисуване със светлина“.

Много хора през вековете са работили върху процеса на рисуване със светлина, в създаване на апарат и хартия за запечатване на образите. Откритията са се случвали последователно или успоредно, за да се стигне до изобретяване на фотоапарата.

През VIII в. Ябир Ибн Хаям забелязва, че сребърният нитрат потъмнява под въздействието на светлината. XV в. – Леонардо Да Винчи дава описание как работи камера обскура. Джовани Батиста дела Порта дава идея изображението да се коригира с огледало. Даниел Барбаро добавя регулируема диафрагма на блендата, създавайки прототип на фото обектив.

Йохан Кеплер предлага да бъдат черни вътрешните стени на камерата.

И. Шулце събира двата метода през 1727 г., като прави отпечатък от светлина върху светлочувтвителен материал. Следващото десетилетие се появява хартията напоена със сребърен нитрат, но десетки години по-късно Дж.Н. Ниепс напредва в опитите с рисуване със светлина, добавяйки подобрения към камера обскура – леща и ирис.
1835 г. Талбот прави първата снимка на хартия.

Всяко ново откритие в оптиката и химията приближавало до възникване на фотографията. През 19 век тя вече съществувала в своята първоначална форма.
През 1839 г. Дагер се обявява за изобретател на фотографския процес, наречен на името му – дагеротипия. Той излагал за кратко на светлина медна плочка, покрита със сребро, След това плочката се потапяла в разтвор на сребърен хлорид, който фиксирал изображението.

Патентът за първата целулоидна фотолента е от 1889 година на Джоржд Истман. Скоро се появил и първият фотоапарат, работещ с лентата – Kodak.

Не закъснели и опитите да се направят цветни фотографии. Към средата на 19 век Максуел открива метод за наслагване на слоеве от червен, зелен и син цвят.
Но само до преди половин век, фотографиите бяха все още само черно бели.

В края на 19 и началото на 20 век фотографията служела за документални и научни цели. Все пак художниците, със своя непримирим дух и въображение, експериментирали с нея за да я превърнат в изкуство.

Цифровата технология във фотографията се появява заедно с останалите видео и телевизионни технологии в средата на миналия век.

От векове хората са се стремили да запечатат изображение и ако през дългата история на фотографията само големите умове са успявали да направят частични постижения, то през последните два века, постепенно и бързо фотографията се усъвършенства и става все по-достъпна за хората. Докато днес всеки има възможност да прави снимки, някои от които сигурно ще останат в историята на фотографията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *