Как да изберем фотограф- част 2

Приказката на Стейси и Денис от Николай Първанов
29.07.2015
Неотразима на сватбените снимки
16.04.2016

Как да изберем сватбен фотограф

Продължение…..

Седмо: Импровизирайте. Произволните режисьорски идеи могат да се превърнат в оригинални, но ако младоженците замръзват в кадър – изразителността на снимката ще е минимална. Фотографията е фрагмент от живота, и ако в кадъра няма живот, то тя си остава просто един образ. Скърбете истински, смейте се от сърце, правете се на клоун – колкото по-натурални емоции, толкова по-качествена ще е фотографията. Вашата цел е максимално да се разкриете пред камерата и в никакъв случай да не се притеснявате от фотографа. Но не забравяйте, обтегнати усмивки и симулирана поза – най-често се явяват в резултат на прекомерно импровизиране.
Осмо: Поразровете се из вашия дом и със сигурност ще откриете някои интересни вещи, които да ползвате за реквизит. Това могат да бъдат шапка, чадър, ветрило, мустаци, брада. Посъветвайте се с фотографа как най-добре да разиграете тези допълнения по време на снимки.
Девето: Ако искате да направите за албума постановъчна обща фотография, съобщете на фотографа отрано за това и подгответе списък на гостите с техни кратки характеристики. Фотографът ще напише мини-сценарий, който да се посвети на гостите. Постановъчната фотография винаги е предизвиквала жив интерес, но направата й е по-трудна.
Десето: Фотографите не обичат да се пазарят. Определяйки цената на своите услуги, те включват разходи за асистент, реклама, скъпо оборудване и т.н. Може би единственият справедлив вариант е споразумението, че ако работата бъде приключена в по-късен срок от предварително договорения, то общата сума ще се намали с 10%. Първоначално на фотографа се заплаща депозит в размер на 20-50%.
Единадесето: За да се обработи напълно суровия снимков материал и да се превърне в завършено дело, фотографът се нуждае от 4 до 12 седмици, взависимост от сезона. През това време той преглежда всички кадри, премахва техническия брак и започва обработка на снимките: изравнява цвят, коригира дефекти… След което подбира от 30 до 60 най-печеливши фотографии и от тях съставя колаж за албум. Те се явяват основното съдържание на сватбения албум, което предава най-ярките моменти от сватбеното тържество. Следващите избрани снимки оформят сватбената фотография във вид на книга или албум.
Дванадесето: Материалът, направен по време на репетиционните снимки, може да послужи в качеството си на оригинално украшение на наетата за сватбеното тържество зала. Може да се поставят на стената с надпис: Как подготвяхме нашата сватба. А може да се направи и слайдшоу и да се покаже на гостите по време на първия танц на младоженците.
Грешките, за които ми се иска да ви предупредя
Не се обръщайте към фотографа като към обслужващ персонал. Той е творческа личност, и неговото вдъхновение е уязвима вещ. А именно вдъхновението се явява движеща сила на оригиналните произведения на изкуството. Художникът лесно се обижда, особено ако неговото его е достатъчно голямо. А ако художник реши да си отмъщава… Така че не влизайте в противоречие с вашия фотограф, може да имате полза от сътрудничество.
Трябва да знаете точно колко пари ще похарчите за фотография. А фотографът трябва да е уверен в това, че ще получи уговорената сума, за да няма въпроси „а къде са останалите?“ и отговор „какви останали?“.
Опитайте се да се придържате към всички споразумения, които са дискутирани предварително и не се опитвайте да контролирате работата на фотографа. Той е ваш приятел-помощник. Той е отговорен, грижовен, инициативен и креативен.

Как да изберем сватбен фотограф- част 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *