Избор на фотограф

фотографски услуги цени
Какво е love-story?
23.06.2015
Приказката на Стейси и Денис от Николай Първанов
29.07.2015

Как да изберем Сватбен фотограф

Датата на сватбата вече е насрочена? Предстои да официализирате вашата връзка?
Какво става със спомените от този ден?
Ще трябва да бъдат уловени от сватбен фотограф!
Как да откриете точния сватбен фотограф?
Ще се опитам да помогна.
Първо: С помощта на интернет. Въвеждате в прозорчето на известната търсачка Google словосъчетанието „сватбен фотограф“. Попадате на адреси и контакти на десетки сайтове с информация по темата. Посещавате един, два, три и повече уеб сайтове. Това, на което трябва да обърнете особено внимание, е творческата биография на фотографа. Той трябва да е опитен автор и в голяма степен ориентиран към сватбената фотография. Не винаги фотограф, който работи в студио, е способен да направи жива сватбена фотосесия. Правилният избор на фотограф се основава на един простичък принцип: харесва ми или не ми харесва. Фотографът трябва да пасне на вашият вкус. Публичните словесни каскади, като: „творчески и удивителен“ или акцента върху „висококачествена мегапикселова камера“ са повече от прах в очите. Не четете текста, а гледайте снимките. Един истински, можещ и творчески настроен фотограф „говори“ със своята работа. Професионално направената снимка е критерий за способност, художествен вкус и умение.
Второ: Ако смятате, че сте намерили общ език с фотографа и всички подробности могат да бъдат обсъдени по телефона, просто изгонете тези мисли далеч. Срещата със сватбения фотограф е абсолютно необходима. Така ще разберете, доколко ви е приятно да общувате, дали неговото присъствие не ви притеснява… В крайна сметка трябва да харесате не само работата на сватбения фотограф, но и него като личност. Той ще бъде с вас през цялото време, докато трае сватбеното тържество.
Трето: В лична среща сватбения фотограф  ще покаже свои готови работи на електронен и/или хартиен носител. Обърнете внимание на качеството, композиция и жанрова завършеност. Снимките трябва да бъдат отпечатани във формат не по-малък от 13х18 см., като най-добрият вариант е формат А4.
Ако ви се покаже картичка с размери 9х12, то чувствайте се предупредени. Никой не създава професионално портфолио в подобен формат. За вас това трябва да е сигнал да се обърнете към друг фотограф, чиято работа и стил ще ви се хареса още от самото начало.
Четвърто: За фотографа срещата е също толкова важна. Той ще остави впечатления у младоженците за себе си. Освен това на тази среща фотографа може да подаде идеи, които да обсъдите заедно.
Пето: По време на личната среща разкажете на сватбения фотограф за планирания от ваша страна сватбен сценарий, и обсъдете заедно къде ще е най-подходящо да се направи постановката.
Шесто: Съдействайте на сватбения фотограф. Все пак той работи и заснема хора, а не предмети. Участие, търпение и упорита работа от ваша страна ще дадат желания резултат. За получаването на изразителен кадър не е достатъчно просто да се поставят булката и младоженеца, за да се впишат в интересен антураж. Необходимо е наличието и на обратна връзка.
Споделете всички ваши желания, идеи и виждания с фотографа. Чувствайте се свободни, изразете себе си. Доверете се на фотографа напълно и заедно с него работете. Прословутият индивидуален подход тук е невъзможен без работа в контакт.

Очаквайте продължение на – Как да изберем Сватбен фотограф ……

Как да изберем сватбен фотограф- част 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *